Tarot

Tarot se smatra bogatim nasljeđem starih civilizacija. Simboličan jezik svake tarot karte ne samo da nam ukazuje na različite aspekte života, već nam i otkriva put pun misterija koji je nastao u vremenu drevne tradicije Egipta.

Tarot karte nas kroz svoje čarobne simbole pozivaju da uronimo u svijet predviđanja i proročanstava. Svaka tarot karta odnosi se na drugačije karakeristike, specifičnosti, kvalitete, a naglašava i ističe sve ono nepoznato, skriveno i novo.

Što je tarot?

Tarot je fascinantan alat koji nas dovodi u kontakt sa vlastitom mudrošću, doseže najdublje granice naše duše na spontan način. U tumačenju nam tarot omogućava da saznamo riješenja za probleme koji nas ugrožavaju. Kroz svaku autentičnu kartu tarot špila možemo vidjeti što nam predviđa budućnost po pitanju posla, zdravlja, ljubavnih odnosa, itd.

O samom su nastanku tarot karata brojni i najznačajniji okultisti imali voja mišljenja i teorije.

Poznati francuski reformator i okultist Antoine Court Gebelin bio je jedan od prvih koji je imao svoju teoriju o nastanku tarot karata.

Na osnovi svojih istraživanja je smatrao da su 22 tarot karte iz velike Arkane predstavljale duhovne vođe egipatskog društva, dok je 56 tarot karata iz male Arkane simboliziralo grupe vojskovođa, mudraca, plemića i trgovaca.

Antoine Court Gebelin vjerovao je da tarot karte treba promatrati kao dio mistične religije i tradicije drevnog Egipta. Prema ovom autoru, tarot simbolizira kombinaciju riječi tar koja označava put, i ros što znači pravi ili kraljevski.

Prema tome se smatra da je tarot kraljevski put. Na osnovi svog istraživanja, Gebelin je dodatno produbio značenja tarot simbola i hijeroglifa. Samim tim počelo je detaljnije istraživanje tarot karata iz kuta ezoterije i okultnog.

Tarot od 0-24

Tarot od 0-24

Jean Baptiste Alliette, poznatiji kao Etteilla, se smatrao jednim od prvih profesionalnih majstora gatanja tarot simbola na kartama. Etteilla je u svojoj knjizi ustvrdio da je tarot egiptskog podrijetla. Inače je imao dar da otkrije značenje svake karte vraćajući im njihovu drevnu simboliku. Poznato je da je Etteilla bio prijatelj Marie Lenormand, koja je dizajnirala ciganske karte.

Eliphas Levi Zahed bio je poznati umjetnik koji je dizajnirao tarot na kom su bili egipatski motivi. On je rekao “da su svi brojčani znakovi izraženi prema broju univerzalnih i apsolutnih ideja. ”

Gérard Anaclet Vincent Encausse – poznatiji kao Papus – je bio francuski liječnik, okultist i osnivač “Martinističkog reda”. On je autor knjige “Le Tarot des bohémiens” koja je i danas vrlo cijenjena. U svom radu Papus je ukazivao na različite mistične i astralne utjecaje, a također je smatrao da je kroz tarot “prožeta mudrost drevnog Egipta i Indije. ”

Edward Alexander Crowley, poznatiji kao Aleister Crowley je rođen u Engleskoj 1875. godine. On je bio jedan od najvećih okultista svih vremena. Pripadao je redu “Zlatna zora”. Crowley je dizajnirao KnjiguThota – egipatski tarot. Thot Tarot je špil pun kabalističke i astrološke simbolike i velikih tajni.

Danas su među omiljenim tarot špilovima:

 • Egipatski tarot
 • Marsejski tarot
 • Lenormand tarot
 • Rider-Waite tarot

Svaka karta ima svoju specifičnu energiju i vibracje, dok sve zajedno čine jednu neodvojivu cjelinu. Pojedine tarot karte ukazuju na pozitivne preokrete i događanja, dok druge otkrivaju prisutnost negativnih utjecaja ili događaja. Kada govorimo o negativnim utjecajima, tu nam slijedeće karte pružaju najvažnije informacija:

 • Tarot karta Mag, posebno ukoliko se nalazi u obrnutom položaju.
 • Tarot karta Mjesec u kombinaciji sa kartom Vrag.
 • Tarot karta Kula i Visoka Svećenica u određenim kombinacijama.
 • Tarot karta V kupova se veže uz pojavu negativnih vibracija.
 • Tarot karta Kraljica štapova se odnosi na aspekt magije i magijskih rituala sa biljkama i cvijećem.
 • Tarot karta Obješen čovjek povezuje se sa prisutnošću crne magije, privučenim porocima (kao što je npr. akohol).
 • Tarot karta IX pentakla ukazuje na mogućnost štete i krađe.

Tarot na svoj specifičan način oslikava naš život. Tumačenje tarot kartama podrazumijeva mnoge kombinacije kroz čije čitanje otkrivamo brojne detalje i zanimljivosti. Tarot nam uz pomoć svojih boja, simbola i brojeva pokazuje kako možemo preobraziti svoj život prema nečem pozitivnom, i to na potpuno praktičan i zanimljiv način.